Produkty spożywcze
Produkty spożywcze
Wyszukaj produkt
Dowiedz się więcej o konopnych produktach spożywczych
Konopie w kuchni
Konopie to wszechstronna uprawa uprawiana na całym świecie, w tym w Australii. Oprócz roli składnika żywności, jego zastosowania obejmują produkcję tekstyliów, biodegradowalnych tworzyw sztucznych, papieru, farb i biopaliw. Podobnie jak marihuana należy do gatunku konopi (Cannabis sativa L.) Konopie dozwolone w żywności są jednak określane jako konopie o niskiej zawartości THC – co oznacza, że zawierają niewiele lub wcale THC (delta 9-tetrahydrokannabinol.
Wśród wielu zastosowań konopi, jednym z jego najpopularniejszych zastosowań jest źródło pożywienia. W sklepach spożywczych można teraz znaleźć produkty spożywcze z konopi, takie jak nasiona konopi, olej z nasion konopi, białko konopne, mleko konopne, ciastka konopne, herbatę konopną, a nawet napoje do naparów z konopi. Mamy również do dyspozycji półprodukty konopne jak mąka konopna, otręby konopne, matcha konopna. Te produkty konopne łączą korzyści odżywcze i medyczne, wraz z unikalnym orzechowym smakiem konopi, w wielu różnych produktach konsumenckich. Konopie mają wyraźnie orzechowy smak, a ich nasiona i olej można stosować w żywności w taki sam sposób, jak inne orzechy, nasiona i ich oleje.
Kto powinien jeść produkty spożywcze z konopi?
Każdy może dodać konopie do swojego repertuaru kuchennego. Szczególnie dobrym wyborem są nasiona konopi głównie dla osób stosujących dietę wegańską.
Nasiona konopi
Nasiona konopi są bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie, natomiast błonnik nierozpuszczalny nie. Oba rodzaje błonnika są ważne dla trawienia. Ponieważ łuskane nasiona konopi nie mają włóknistej skorupy, zawierają mniej błonnika i innych składników odżywczych niż całe nasiona konopi. Nasiona konopi są również bogate w kwas gamma-linolenowy (GLA).3 GLA to kwas tłuszczowy omega-6, który wykazuje wiele korzyści zdrowotnych. Badanie z 2016 roku wykazało, że GLA ma silne właściwości przeciwzapalne. Nasiona konopi zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 do omega-6 w proporcji 3:1. Jest to stosunek optymalny dla zdrowia serca i mózgu.
Nasiona konopi zawierają wiele składników odżywczych, w tym białko, minerały (takie jak magnez, wapń, żelazo i cynk) oraz witaminy.3
Korzyści ze spożywania nasion konopi obejmują:
- zmniejszenie łaknienia i nietolerancji pokarmowych,
- stanów zapalnych i ciśnienia krwi,
- poprawę trawienia i odporności.
- poprawa poziomu energii
- zmniejszenie objawów PMS i menopauzy
- poprawa jakości układu krążenia
Wartości odżywcze
- Porcja 30 g nasion konopi
- 9,5g białka (około 17% zalecanego dziennego spożycia osoby dorosłej)
- 2,6g spożycie kwasów tłuszczowych ALA omega-3 ALA (247%)
- 1,2g błonnika pokarmowego (4%)
- 2,4 mg żelaza (18%)
Olej z nasion konopi
Olej z nasion konopi jest wytwarzany przez tłoczenie na zimno nasion konopi i nie nadaje się do smażenia ze względu na niską temperaturę dymienia (160 C / 320 F).
Jedną z głównych korzyści zdrowotnych oleju z nasion konopi jest to, że w przeciwieństwie do oleju lnianego zapewnia on bardzo zbilansowany rozkład NNKT (niezbędnych kwasów tłuszczowych) w organizmie. Olej z nasion konopi zawiera:
- 55% kwas linolowy (LA/omega-6)
- 22% kwas alfa-linolowy (ALA/omega-3)
- 1% -4% kwas gamma-linolowy (GLA)
- 1% -2% kwas stearydonowy (SDA/omega-3)
Olej z nasion konopi doskonale nadaje się jako dodatek do kuchni. Idealnie sprawdzi się jak dodatek do makaronów, sałatek, sosów, pieczywa. Olej podajemy na zimno. Posiada wysoką zawartość białka dobry w szczególności dla wegan i wegetarian.
Badania sugerują, że olej z nasion konopi może obniżać ciśnienie krwi. Może również zmniejszyć ryzyko udaru i zawału serca.
Białko konopne
Białko konopne to proszek wytworzony z nasion rośliny konopi. Białko konopne zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Aminokwasy są budulcem białka. Niektóre badania wykazały jednak, że białko konopne nie jest tak dobrym źródłem jednego aminokwasu, lizyny, w porównaniu z białkiem sojowym. Białko konopne jest dobrym wyborem dla wegetarian lub wegan, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Całe nasiona konopi zawierają około 25% białka. To więcej niż nasiona lnu lub chia. Wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Szczególnie cenione przez sportowców białko dostarcza niezbędnych produktów odżywczych prze jak i po treningu. Polecane jest również osobom prowadzący zdrowy tryb życia.
Mleko konopne
Mleko konopne, to kolejny popularny produkt wytwarzany z nasion konopi, często dodatkowo doprawiany wanilią lub czekoladkami. Ogólnie rzecz biorąc, jest to świetna alternatywa dla mleka sojowego, orzechowego lub tradycyjnego, ponieważ nie zawiera nabiału. Wiadomo również, że nasiona konopi nie powodują żadnych reakcji alergicznych. Większość korzyści płynących z mleka konopnego pochodzi z nasion konopi, które dostarczają bogatych kwasów tłuszczowych omega, wapnia, żelaza, niacyny i cynku.
Herbata konopna
Herbata konopna, która składa się z suchych liści konopi lub prażonych nasion konopi, zawiera śladowe ilości wielu przydatnych kannabinoidów (takich jak CBD), które mogą się znacznie różnić w zależności od gatunku rośliny. Jednak większość kannabinoidów nie jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego, aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne herbaty konopnej, zalecamy dodanie suszu konopnego z kilkoma łyżkami oleju, masła lub odrobiną alkoholu. Pomoże to kannabinoidom szybciej i skuteczniej rozpuścić się. Miłośnicy herbaty konopnej twierdzą, że herbata konopna ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:
- pomaga w bezsenności,
- zmniejsza lęk,
- zmniejsza stres i depresje,
- pomaga w nudnościach i zespole jelita drażliwego
- zmniejsza przewlekły ból
- pomaga w problemach alergicznych
- zmniejsza stany zapalne organizmu
U nas w sklepie znajdziesz między innymi takie PRODUKTY SPOŻYWCZE Z KONOPI jak :
- olej z nasion konopi
- nasiona łuskane i niełuskane
- herbaty konopne
- kawy konopne
- białko konopne
- krówki konopne